Modellflyging er for den som vil ha en annerledes hobby enten man er ung eller gammel. Det er ingen grenser for utfordringer denne hobbyen kan gi deg. Modellfly finnes i minst like stort mangfold og variasjoner som sine større brødre og søstre, og modellene kan variere fra fritt flygende seilfly til radiostyrte helikoptre og motor fly med mye ytelse og stor manøvreringsevne. Man kan drive modellflyging som hobby og avkobling eller som konkurranseflyging på nasjonalt og internasjonalt nivå.

 

Nybegynnere

Vi har alle vært nybegynnere en gang, og har som regel hatt mange ulike erfaringer med det. Uheldigvis er det mange nykommere innen sporten som ikke får noen hjelp i startfasen på deres modellfly-karriere. Dette er en viktig årsak til at mange ikke får realisert drømmen sin slik de skulle ønske.

Som nybegynner er det lurt å ta kontakt med en klubb som kan gi deg råd og vink. Ikke bare med flygingen, men også til valg av utstyr under byggingen og installeringen. På den måten unngår man mangler og feil på flyet/utstyret som gjør det risikofylt å fly.

 

Første flyvninger

Som regel er det alltid noe som må rettes på flyet fordi en nybegynner ikke har så mye erfaring. Derfor vil den som hjelper deg med den første flyturen gå over fly og utstyr for å sjekke at alt virker som det skal.

 

Da bør du som nybegynner kunne forvente å få beskjed om ting som må endres på, før flyet flys. Det du da er nødt til å gjøre, er å rette på de feil som blir påpekt. Som oftest er det av hensyn til sikkerheten at du må foreta noen små justeringer eller utbedring av feil. Spør gjerne den som hjelper deg om råd og tips om hvordan du kan løse de manglene som finnes på flyet.

 

Ha tålmodighet

Tålmodigheten blir en viktig faktor i startfasen som modellflyger. Det tar litt tid å lære før man kommer riktig i gang med selve flygingen. De første gangene er som regel preget av litt spenning, og man får naturlig nok ikke så mye ut av flyturene. Etterhvert vil man få bedre drag på flygingen og motivasjonen stiger.

 

Som nybegynner er det lurt å trene litt ofte i begynnelsen fordi man trenger å terpe på ferdigheten. Går det for lang tid (3 uker eller mer) mellom hver tur blir det mye å ta igjen.

 

 

Teknikker

Å fly oppe i luften er ikke så vanskelig, men å lande og å ta av krever en god del flyge-trening. Ved å la en erfaren instruktør ta flyet opp for deg unngår du å ødelegge flyet de første gangene, og du lærer av ham hvordan du skal gjøre det selv.

 

Modellflyging har hatt en rivende utvikling de siste årene. Den tekniske siden ved sporten er blitt godt utviklet og testet av ulike produsenter. Teknologien og varetilbudet er blitt så avansert at det lett kan bli litt frustrerende for en nybegynner å finne det utstyret han er best tjent med. Mange kjøper utstyr etter utseende og ikke etter behov. Derfor er det godt å kunne spørre noen som har bred erfaring på området.

 

Instruktører

Ta kontakt med noen av medlemmene i en klubb, og spør dem til råds. De vil kunne gi deg mange gode råd om nettopp det du er ute etter.

 

De fleste klubber har som mål å lære opp nye modellflygere til å bli flinke modellflygere og utvikle en interesse for luftfart generelt. Modellflyging blir ansett for å være en av de viktigste rekrutteringskildene innen luftfarten i Norge