Hemmeligheten

Hemmeligheten bak skip i flaske ligger i mastene på skipet. Mastene har hengsler som gjør at du kan bøye mastene med seilene ned og dermed lure skipet inn flasketuten. Selve skipet må åpenbart være lite nok til å komme gjennom tuten. Den enkleste og mest utbredte måten å gjøre dette på, er å montere mastene med hengslene slik at du kan bøye dem framover når du putter skipet inn i tuten og fester trådene til mastene. Når skipet er trygt plassert inni flasken, drar man enkelt i trådene for å løfte masten. Deretter bruker man små spesial-redskaper for å kutte trådene.

 

Noen ganger kan man se båter i flasker uten mast, det er altså kopier av motorbåter og ikke seilbåter. Disse kommer da inn i flasken ved hjelp av spesialverktøy, og en god porsjon tålmodighet. En siste mulighet er at objekter blir plassert i en flaske som opprinnelig har større tut, som blir gjort mindre i etterkant ved hjelp av spesielle glassblåsingsteknikker.

 

En flaskeskute er en naturtro modell av en båt (som regel en seilskute), plassert inni en glassflaske. Skuten er som regel vesentlig større enn diameteren på flaskens åpning. Noe som ofte skaper forundring hos dem som beundrer den etterpå, og ikke vet hvordan skipet kom inn i flasken.

 

Teknikk

Skuten blir som regel bygget utenfor flasken, og på en slik måte at den kan foldes sammen og føres gjennom flasketuten. Ulike teknikker benyttes for å gjøre skuten sammenleggbar. For eksempel hengslet mast, hengslede rer og tråder som løper gjennom master og skrog. Vel inne i flasken reises skuten opp igjen til full størrelse, ved å trekke i tråder som er forbundet med mastene, samt å bruke hjemmelaget verktøy for å justere seil, lime fast tråder, kutte tråder, osv.

 

Havet i flasken kan være vinduskitt som er farget med knust fargekritt eller oljemaling.

 

Flaskeskuter i Norge

Kløckers Hus i Arendal rommer Nordens største utstilling, med hele 655 flaskeskuter. Alle sammen er bygget av Kjell Birkeland (f 1938). Birkeland har bygget 3.421 flaskeskuter. Samlingen skal være verdens største.

 

For å komme i gang trenger du:

 • Tråd
 • Kitt
 • Saks
 • Bygningsmaterialer
 • Flaske
 • Maling
 • Hengsler

 

Hvordan få skipet inn i flasken

 1. Finn en flaske. Flasken er tom, og bør være betydelig mindre i tuten enn storparten av resten av flasken i diameter, men ikke noe mindre enn 2.5-5 cm..
 2. Velg hva slags skip vil bygge. De fleste liker å lage kopier av historiske båter.
 3. Mål diameteren på flaskens åpning, og skriv ned målet. Du skal prøve å bygge skroget til skipet med en bredde og høyde mindre enn det målet.
 4. Bygg skroget. Bygg alt unntatt masta, sporer (støtte bjelker for seil) og seil. Pass på at så mye av båten kan komme inn i flasken i ett stykke.
 5. Bygg mastene, sporene og seil separat. I bunnen av hver av mastene, legger du en hengsle. Hver mast trenger en hengsle som kan bøye seilene i en nesten 90 graders vinkel.
 6. Sett mast og seil på resten av skipet. Pass på at alle hengslene peker på den åpne siden av hengslene i fronten på båten.
 7. Fest en sytråd til hver av de vertikale, hengslede mastene, og knyt tråden på mastene over hengslene. Sørg for at hver tråd er lengre enn lengden på flasken.
 8. Mix maling eller fargestoff i kitt for å gjøre kittet blått, grønt eller hvilken farge du ønsker at havet skal ha.
 9. Få kittet inn i flasken. Kittet skal har to funksjoner, det skal representere havet, og holde skipet på plass
 10. Bend mastene fremover og hold tråden mot baksiden av skipet. . . Nå, skal skipet kunne passe inn i flasketuten
 11. Plasser skipet i flasken og, ved hjelp av noen hjemmelagde verktøy, plassere skipet fast i ønsket posisjon på kitt. Pass på at alle trådene fortsatt er utenfor flasken.
 12. Trekk trådene tilbake forsiktig, en om gangen, for å heve master og seil opp i en vinkelrett posisjon. Når du har funnet den optimale stillingen, skjærer du bort trådene.

 

Og vips, så har du et skip i flaske