Er du nybegynner?

Føler du at du har beveget deg inn i en verden av ukjente begreper og et virvar av papir, utstyr og pynt? Og hvor skal du begynne? Hva skal du kjøpe? Her gir vi deg noen enkle starttips når det gjelder utstyr, teknikker og hva du bør kjøpe inn før du begynner.

 

Hvorfor lage scrappbook?

For å starte med det grunnleggende, Scrapbooking eller scrapping, som vi oftest sier her til lands er en hobby som bare blir mer og populær. Formålet med scrapbooking er forskjellig fra menneske til menneske. Noen scrapper for å gjøre noe ekstra ut av bildene, ta vare på minner for ettertiden eller lage baby-bok til minsten. Andre igjen scrapper mer eller mindre utelukkende for sin egen del, for å dokumentere sitt eget liv, egne følelser, drømmer, tanker og fremtidsplaner/mål.

 

For noen er nok prosessen like viktig som selve produktet. Du kan sette deg ned, og koble helt ut, bare kose deg og slappe av, og lage noe pent du kan nyte resten av livet. Sånn sett kan man nesten si at scrapping fungerer som terapi, og for noen gjør det nettopp det. Man kan leke med papirer, farger, teknikker og forme Layoutene underveis.

 

Uansett formål med scrappingen ser det ut til at den har fått fotfeste i Norge, og det dukker opp stadig flere papirglade damer (og noen menn også) rundt omkring i vårt langstrakte land.

 

Kortlaging

Mange lager kort, noe som er enkelt å starte med. Ikke bare firkanta kort, men runde kort og hjertekort, det er bare fantasien din som setter grenser. Til bursdager, jul, den nyfødte, brudeparet, en venn, noen som trenger det, du kan lage et kort som passer akkurat til det du skal bruke det til. Mange ulike former for stempler er ofte i bruk blant kort-lagere. Du kan bruke mange av de samme metode og teknikkene du bruker ved scrapping, og dere som er interessert i å vite mer om kortlaging eller bli riktig inspirert om å ta en titt i utfordringsbloggen ”Sukkersøtt”.

 

Layout, format og album

Mange andre lager LO’er. LO betyr layout, og er egentlig en scrappeside som passer i et album. Fordi mange scrappere limer en del ”pynt” på sidene sine, anbefales det at man bruker album bestående av plastlommer, hvor Layouten ligger beskyttet. Slik tåler de langt mer, og kan være til glede for langt flere. Hvis man har barn er de som regel veldig glade i å titte i albumene fra de for eksempel var på påskeferie, i utlandet eller hadde første dag i barnehagen/skolen. Det blir enklere å vise frem minnene dine til andre uten å være redd for at de går i stykker-

 

Det finnes album i flere formater, men de vanligste er 12×12 inch (30,5×30,5 cm) og lettersize, som er ca. samme størrelse som A4. Kartong og mønsterark som fås kjøpt til scrapping, kommer som oftest i 12×12 størrelser og dette er nok også det mest brukte formatet, scrapping kommer jo fr USA i utgangspunktet. Andre formater som er mye brukt, er 6×6, 8×8, 6×12 og 9×9. Alle tall er angitt i inch, da dette er termen som brukes rundt om kring, og er det som gjelder ved kjøp av album. 1 inch= 2,5 cm.

 

Det finnes album i alle typer og prisklasser. Du kan finne billige album i lavprisbutikkene, og de fungerer helt fint som oppbevaring av Layoutene dine. Likevel må det sies at etter hvert som de fylles opp, vil de sprike ganske mye, særlig dersom du bruker en del pynt og liker litt dybde på sidene dine. Det skilles også mellom postbound-album, med faste plastlommer i en og samme størrelse, og ring-album hvor en kan bruke forskjellige formater i samme album.

 

Hva trenger du for å begynne?

Det finnes mye forskjellig utstyr tilgjengelig du kan bruke til scrapbooking, men ingen har alt utstyret. Og ingen trenger alt utstyret. Det du imidlertid trenger er en papir-kutter. Det går fint å klippe med saks også, men det er vanskelig å unngå at det blir skjevt, og det tar mye lengre tid. En papir-kutter koster heller ikke en formue, og er helt klart en investering verdt pengene. Ellers trenger du bare fantasien din og en plan!