Radiostyrte helikopter kommer i mange varianter, og er en morsom opplevelse for de fleste helikopter entusiaster. Nybegynnere kan øve med leke helikoptre, som er brukervennlige og rimelige. Leketøy-helikoptre er forskjellige fra hobby-helikoptrene fordi hobby helikoptre har mer komplekse kontroller og separate deler, som kan kjøpes individuelt. Leke helikoptre tåler vanligvis flere krasjer enn hobby helikoptre, som er mer tekniske men ikke så robuste. Nybegynnere kan lære å fly hobby helikoptre, de har enkel oppstart og fly teknikker som vil gi et solid fundament av erfaring.
Hva er det så som er så fasinerende med helikopter?
Det som gjør dette så spennende, er kombinasjonen mellom teknikk og flyging. Hvis man liker å pusle med mekanikk, så er et moderne helikopter et relativt komplisert stykke maskineri, og man kan ha stor glede av både bygging og vedlikehold. Dette kombinert med flygingen gjør dette til en spennende hobby. Selv om det å fly et helikopter kanskje er noe av det vanskeligste inn R/C er det slett ikke umulig Det er en stor hjelp dersom man har noen til å hjelpe seg med justering av helikopter og radio, det kan være litt vanskelig i starten. Dersom du ikke kjenner noen andre som driver med dette i nærheten av deg, burde i alle fall butikken hvor utstyret er kjøpt kunne være behjelpelige.
Hva trenger man for å komme i gang?
Her er utvalget stort og mulighetene mange. Fortsatt er det en del som starter med R/C som ikke fullfører, dette betyr at det er ganske lett å få tak i brukt utstyr. Dersom du kjøper brukt bør du gå igjennom utstyret med finkam. Jeg starter med en liten liste over ting som inngår i et fullstendig utstyr.
Helikopter
Det finnes spesielle nybegynner modeller som er enkle både å bygge og fly. Ulempen med rene begynnermodeller er at du ganske snart vil ønske noe mer futt og fart. Fordelen er pris både i innkjøp og deler. En annen viktig forskjell på helikopter er størrelsen. De vanligste størrelsene er 32, 50, 60 og 90 Disse tallene henviser til størrelse på motor i kubikk tommer. En stor del av alle helikopter som selges i Norge er 30 størrelse. Disse er rimelige, lette å fly og lette å frakte. Et viktig å sjekke, er hvilke typer helikopter andre i området flyr, det er alltid lette å få hjelp med et helikopter noen er kjent med og har fikset på før.
Motor
Her er det litt enklere å velge. Som regel er det en spesiell motor som anbefales til de enkelte helikopter. De fleste bruker OS motorer i helikopter.
Disse er lette å ha med å gjøre, forholdsvis rimelige og det er lett å få tak i deler.
En motor kan koste fra NOK 1.000 til NOK 3.000.
Radio
Ikke spar på pengene når du skal kjøpe radio. Kjøp den beste radioen du har råd til. Du bør ha minst fem, helst seks kanaler. Disse kanalene brukes til: Motor, pitch, høyre/venstre, framover/bakover og halerotor. I tillegg kan du bruke en sjette kanal for å kontrollere gyrofølsomhet hvis du har gyro. Litt mer om gyroer kommer senere. En helikopterradio har også en del innebyggede funksjoner som gjør helikopterflygingen enklere. En vanlig flyradio mangler disse. En god helikopterradio koster fra NOK 5.000 til NOK 17.000
Servo
Ofte følger det med servo når du kjøper radio. Disse er kanskje ikke av aller beste kvalitet, men vil fungere greit, i alle fall til å begynne med. Dyrere servoer har gjerne kulelager og er sterkere og raskere. En god helikopter-servo koster fra NOK 400 til NOK 1.300
Gyro
Gyro burde du skaffe deg. En gyro vil hjelpe deg til å holde halen på helikopteret i ro under flyging. Gyroen vil oppdage rotasjon og gi korreksjon ved hjelp av utslag på halerotor. Det finnes mange gyroer i ulike prisklasser, de rimeligste som anbefales har en pris fra NOK 1.500